среда, 22 июля 2015 г.

Reprezentanţii Moldovei la Jocurile Olimpice (partea a 5-a)
Ultimul episod al serialului consacrat participării sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice este dedicat evoluţiei compatrioţilor noştri la Olimpiadele Albe.
Reprezentanţii ţării noastre au debutat la Jocurile Olimpice de iarnă în 1994, la ediţia a XVII-a din oraşul norvegian Lillehammer. Atunci culorile Moldovei au fost apărate de biatloniştii Elena Gorohova şi Vasile Gherghi (el a fost şi portdrapelul ţării). Sportivii noştri au evoluat modest: Gorohova a ocupat locul 68 la proba de 15 km şi locul 69 la proba de 7,5 km, iar Gherghi s-a situat pe poziţia a 68-a la proba de 10 km şi pe locul 70 la proba de 20 km.
Delegaţia oficială a R. Moldovei la JO-1994, primită la Preşedinţie.
Peste patru ani, la Nagano (Japonia), Republica Moldova iarăşi a fost reprezentată de doi biatlonişti care au concurat la patru probe: Elena Gorohova şi Ion Bucşa (portdrapel). Gorohova a ocupat locul 62 în ambele concursuri (7,5 şi 15 km). Bucşa s-a clasat pe locul 70 la proba de 20 km şi pe locul 71 la proba de 10 km.
La Jocurile Olimpice din 2002 de la Salt Lake City (SUA) ţara noastră a fost reprezentată deja de cinci sportivi, care au concurat la trei sporturi (biatlon, sanie şi schi fond) cu 9 probe. Trei dintre sportivii Republicii Moldova erau naturalizaţi: biatloniştii ruşi Mihail Gribuşenkov şi Valentina Ciurina şi sănierul român Liviu Cepoi. Portdrapel a fost Ion Bucşa, iar Elena Gorohova a participat pentru a treia oară la Jocurile Olimpice de iarnă.
Lotul olimpic al R. Moldova la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Salt Lake City.
Cea mai bună evoluţie la Olimpiada din capitala mormonilor a avut-o Liviu Cepoi (în 1992, 1994 şi 1998 a evoluat la JO pentru România), care a ocupat locul 38 la întrecerile de sanie. Iată şi rezultatele celorlalţi sportivi din Republica Moldova: Gribuşenkov (biatlon: locul 83 – 10 km sprint; locul 84 – 20 km individual), Ciurina (biatlon: locul 48 – 10 km pursuit; locul 51 – 7,5 km sprint; locul 62 – 15 km individual), Bucşa (schi fond: locul 67 – 30 km liber, start în bloc), Gorohova (schi fond: a abandonat – 15 km liber, start în bloc; a ratat calificarea în proba de 15 km sprint).
Delegaţia R. Moldova la ceremonia de deschidere a Jocurile Olimpice din 2006.
La ediţia a XX-a a Olimpiadei Albe din 2006, cea din Torino (Italia), Republica Moldova a avut o delegaţie formată din şapte sportivi (patru bărbaţi şi trei femei), care din nou au concurat la trei sporturi (biatlon, sanie şi schi fond) cu 9 probe.
Nicolae Juravschi, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, a fost unul dintre purtătorii flăcării olimpice. El a parcurs distanţa de 400 m pe străzile Romei în drumul torţei olimpice spre Torino.
Sportivi naturalizaţi am avut deja patru: biatloniştii ruşi Mihail Gribuşenkov, Natalia Levcenkova (portdrapel) şi Valentina Ciurina şi sănierul român Bogdan Macovei. Alături de ei au mai concurat: Elena Gorohova (prezentă la a 4-a (!) ediţie a JO de iarnă; de această dată concurând atât la biatlon, cât şi la schi fond), Ilie Bria şi Sergiu Balan.
Cel mai bun rezultat obţinut de un reprezentant al Moldovei la JO de iarnă a fost înregistrat de Natalia Levcenkova.
La această ediţie a fost înregistrat cel mai bun rezultat din istoria participării sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice de iarnă: Natalia Levcenkova a ocupat locul 8 la proba de biatlon 15 km individual. Rezultatele concurenţilor moldoveni: Gibuşenkov (biatlon: locul 81 – 10 km sprint; n-a concurat în proba de 20 km individual, deoarece antrenorul lui, Petru Bria, a hotărât ca sportivul să nu ia startul, afirmând că acesta este bolnav), Ciurina (biatlon: locul 81 – 7,5 km sprint), Gorohova (biatlon: locul 68 – 7,5 km sprint; schi fond: a ratat calificarea în proba de 15 km sprint), Levcencova (biatlon: locul 8 – 15 km individual; locul 21 – 12,5 km start în bloc; locul 23 – 10 km pursuit; locul 41 – 7,5 km sprint), Macovei (sanie: locul 30), Bria (schi fond: a ratat calificarea în proba de 15 km sprint), Balan (schi fond: a abandonat în proba de 15 km sprint).
Elena Gorohova a reprezentat R. Moldova la patru ediţii ale JO de iarnă.
Jocurile Olimpice din anul 2010 au avut loc la Vancouver (Canada). Ţara noastră iarăşi a fost reprezentată de şapte sportivi (cinci bărbaţi şi două femei), care au concurat la patru sporturi (biatlon, sanie, schi alpin şi schi fond) cu 10 probe.
Anul 2010. Premierul Vlad Filat înmânează drapelul naţional lui Nicolae Juravschi şi Victor Pânzaru.
Din nou am avut patru sportivi naturalizaţi – Natalia Levcenkova (Rusia), Bogdan Macovei (România), Urs Imboden şi Christophe Roux (ambii – Elveţia) şi trei “autohtoni” – Victor Pânzaru (portdrapel), Sergiu Balan şi Alexandra Camenşcic.
Din componenţa delegaţiei moldoveneşti au făcut parte şi… 4 antrenori, 3 şefi de echipe, un şef de misiune, preşedintele CNO, un medic şi 4 ziarişti (în total 14 persoane).
La competiţia din Canada cel mai bine s-a prezentat schiorul Christophe Roux, care a ocupat locul 28 la proba de slalom.
Christophe Roux.
Urs Imboden.
Victor Pânzaru.
Iată rezultatele sportivilor din Republica Moldova: Pânzaru (biatlon: locul 70 – 10 km sprint; locul 85 – 20 km individual), Levcenkova (biatlon: locul 37 – 15 km individual; locul 53 – 7,5 km sprint; locul 56 – 10 km pursuit), Macovei (sanie: locul 33), Roux (schi alpin: locul 28 – slalom; locul 44 – slalom uriaş), Imboden (schi alpin: a abandonat în prima manşă a probei de slalom din cauza ceţii dense), Balan (schi fond: locul 86 – 15 km liber), Camenşcic (schi fond: locul 71 – 10 km liber).
La Olimpiada din 2014 de la Soci (Rusia), R. Moldova a fost reprezentată de patru sportivi, care au concurat la patru sporturi (biatlon, sanie, schi alpin şi schi fond) cu 5 probe.
Dreptul de a evolua la JO-2014 l-a obţinut şi italianul naturalizat, Mirko Deflorian (schi alpin), însă acesta a refuzat participarea, motivul fiind rezultate slabe demonstarte în ajunul Olimpiadei.
Bogdan Macovei.
Bogdan Macovei s-a clasat pe locul 36 a probei sanie, competiţie la care au participat 39 de sportivi.
Alexandra Camenşcic a concurat la două probe. Ea a înregistrat cel mai slab rezultat la biatlon, la proba de sprint pe distanţa 7,5 km, clasându-se pe ultimul loc – 84. Şi a terminat pe locul 71 din 75 de sportive în proba schi fond 10 km clasic.
Alexandra Camenşcic.
Portdrapelul Moldovei, Victor Pânzaru, nu a reuşit să treacă de calificări în competiţia de schi fond sprint. El s-a clasat în calificări pe locul 77 din 86 de participanţi. Iniţial, Pânzaru trebuia să participe la schi fond în proba clasică, însă, până la urmă, a ales să evolueze la sprint.
Georg Lindner.
Ultimul reprezentant al ţării noastre la Soci, austriacul naturalizat Georg Lindner nu a ajuns la finiş în proba de schi alpin – Super Slalom Gigant.
Andrei PRODAN

Комментариев нет:

Отправить комментарий